Ziarist spaniol, reținut în Polonia sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei

Ziaristul spaniol independent Pablo Gonzalez a fost reținut la granița polono-ucraineană, în Polonia, sub acuzația de spionaj în favoarea serviciului militar de informații rusesc GRU, potrivit Le Figaro.

Pablo Gonzalez colabora, printre altele, cu media online Publico și televiziunea Sexta. Agenții Agenției poloneze pentru securitate „au reținut un cetățean spaniol de origine rusă (…) El a fost identificat drept agent al Direcției generale de informații a statului major al Forțelor armate ale Federației Rusiei”. „El efectua activități în favoarea Rusiei profitând de statutul său de ziarist”, potrivit unui comunicat al ABW.

Avocatul ziaristului, Gonzalo Boye, care este și avocatul liderului catalan Carles Puigdemont, a afirmat joi pe contul său de Twitter că „după patru zile, am fost informați de consulatul Spaniei în Polonia că Pablo Gonzalez este acuzat de spionaj în conformitate cu articul 130.1 din codul penal polonez și este în arest provizoriu în închisoarea din Rzeszów”.

Organizația Reporteri fără frontiere a afirmat că ziaristul spaniol „este deținut de 72 de ore de ABW fără nicio explicație credibilă. Nu a avut acces la avocatul său, ceea ce îi încalcă drepturile fundamentale”. Comitetul pentru Protecția Ziariștilor, cu sediul în New York, a cerut eliberarea imediată a ziaristului.

Potrivit serviciilor poloneze de informații, Pablo Gonzalez a fost reținut în noaptea de 27 spre 28 februarie la Przemysl, în apropiere de granița cu Ucraina, unde se afla de câteva zile, pregătindu-se să plece în Ucraina.

Parchetul polonez afirmă că ziaristul avea asupra sa două pașapoarte și două carduri bancare rusești, pe nume diferite. Acesta riscă zece ani de închisoare în Polonia.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.