Zelenski, ape la unitate în UE: „Certurile interne trebuie să înceteze” / Rusia cunoaște doar argumentul forței

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel la o „mai mare unitate” în Uniunea Europeană pentru a permite adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Europa trebuie să își arate puterea. Pentru că Rusia vede doar în forță un argument.(…) Este timpul să nu fiți divizați, nu fragmentați, ci un întreg unit”, a spus el într-un mesaj video difuzat în cadrul unui summit extraordinar al UE la Bruxelles.

„Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel la o „mai mare unitate” în Uniunea Europeană pentru a permite adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, potrivit AFP.

„Europa trebuie să își arate puterea. Pentru că Rusia vede doar în forță un argument.(…) Este timpul să nu fiți divizați, nu fragmentați, ci un întreg unit”, a spus el într-un mesaj video difuzat în cadrul unui summit extraordinar al UE la Bruxelles.

„Doar printr-o mai mare unitate putem găsi răspunsuri eficiente la tot ceea ce face Rusia împotriva noastră și împotriva voastră”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a încurajat UE să voteze un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, „inclusiv asupra petrolului”. „Este evident că trebuie să existe un progres în ceea ce privește sancțiunile împotriva agresiunii (rusești)”, a susținut din nou el.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că UE „nu a ajuns încă” la un acord ce ar permite adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, inclusiv a unui posibil embargo asupra importurilor de petrol rusesc, relatează BBC News.

Deși liderii Celor 27 vor agrea de principiu un embargo asupra petrolului rusesc, detaliile proiectului lor de concluzii nu au fost încă decise, precizează agenția de presă.

„Nu a fost niciodată ușor. La fel e și acum, cu cel de-al şaselea pachet (de sancţiuni)”, le-a declarat șefa executivului european reporterilor de la Bruxelles, înaintea summitului ce-i reunește pe liderii celor 27 de state membre UE.

„Este foarte important să avem echitate pentru toți, nu am găsit încă o soluție pentru asta. Așteptările mele sunt mici că va exista o rezolvare în următoarele 48 de ore. Dar sunt încrezătoare că după aceea va exista o posibilitate”, a spus Von der Leyen.

În timp ce UE se luptă să ajungă la un acord privind un embargo pe petrolul rusesc, premierul Letoniei, Krisjanis Karins, spune că țările membre nu trebuie să se „împotmolească” în propriile interese, scrie BBC.

Krisjanis Karins, care a sosit mai devreme la Consiliul European, a spus că este important să ne amintim „imaginea de ansamblu” – ucrainenii luptă pentru independența lor și pentru valorile europene.

Letonia a fost puternic dependentă de energia rusă, dar încearcă să se desprindă, a adăugat Karins: „Ne va costa mai mult. Dar sunt doar bani. Ucrainenii plătesc cu viața”.

Ungaria, care se bazează masiv pe petrolul rusesc, este principalul oponent al unei interdicții a importurilor

Luni, premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat Comisia Europeană că are un comportament „iresponsabil” în legătură cu modul în care a gestionat propunerea de limitare a importurilor de petrol rusesc.

La sosirea la summitul UE de la Bruxelles, premierul ungar a sugerat că CE nu a reușit să negocieze în mod corespunzător embargoul cu țările membre.

Viktor Orban susține că interdicția privind importurile de petrol rusesc a venit „din senin”, fără a răspunde la întrebările privind securitatea energetică a Ungariei.

„Energia este o problemă serioasă. Avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni”, a spus Viktor Orban.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.