VIDEO Cum vrea Armata israeliană să distrugă tunelurile teroriștilor Hamas. „Greșeala gravă care trebuie evitată” – HARTĂ

Inginerii Armatei israeliene încep o operațiune la scară largă pentru distrugerea tunelurilor Hamas din zonele din Fâșia Gaza care au intrat sub controlul israelian de la începutul ofensivei terestre, scrie The Times of Israel.

Tuneluri din GazaFoto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inginerii Armatei israeliene (IDF) folosesc diferite tipuri de roboți și dispozitive explozive pentru a distruge tunelurile, pentru a detona orice capcană instalată de Hamas și pentru a ucide teroriștii, scrie Times of Israel, citând site-ul de știri Walla, care a discutat cu un ofițer al Comandamentului de sud al IDF.

„Vor muri în tuneluri”

„Poate că la început au fost capabili să ne hărțuiască, să ne tragă de la ieșirile din tunel, dar după ce am preluat controlul zonelor a început operațiunea. Vom prăbuși tunelurile. Va deveni o zonă de moarte. Au făcut o greșeală, au ales să fie într-un loc din care nu pot scăpa. Vor muri în tuneluri”, a spus ofițerul israelian.

Conform surselor citate, trupele israeliene ar fi distrus deja aproximativ 100 de tuneluri ale Hamas, fără a fi luate în calcul și cele lovite în atacurile aeriene.

„Greșeala gravă care trebuie evitată” – HARTĂ

Fostul adjunct al șefului de stat major al IDF, Yair Golan, spune că „sub nicio formă” soldații israelieni nu ar trebui să intre în tunelurile Hamas, în timp ce armata își extinde operațiunea la sol pentru a distruge capacitățile militare ale grupării teroriste.

„Nu trebuie intrat în tuneluri. Ar fi o greșeală gravă să mergi acolo unde Hamas se ascunde și ne așteaptă. Înțelepciunea este să găsești intrările și să le sigilizi. În niciun caz nu te lupți în tuneluri, unde nu există nicio șansă să nu fii rănit (…). Credeți-mă pe cuvânt: IDF are astăzi capabilitățile, cunoștințele și mijloacele. Dacă Hamas rămâne în tuneluri, ele vor deveni o capcană mortală”, a spus generalul în rezervă într-un interviu acordat postului de radio al Armatei, conform The Times of Israel.

Yair Golan s-a alăturat și el soldaților israelieni în lupta împotriva teroriștilor, după ce în 7 octombrie Hamas a atacat Israelul.

Cum arată „metroul din Gaza” – VIDEO / HARTĂ

Tunelurile de sub Gaza sunt cunoscute cel mai bine ca fiind pasaje folosite pentru contrabanda cu bunuri din Egipt și pentru a lansa atacuri în Israel. Dar există o a doua rețea subterană pe care Forțele de Apărare ale Israelului o numesc în mod colocvial „metroul din Gaza”, potrivit CNN.

Hamas terrorist give RT a tour of their tunnel network in Gaza – called the Metro. Video shows Hamas fighters with weapons (ATGMs, RPGs, Snipers, machine guns) waiting in advanced tunnels to conduct surprise counterattacks on @IDF Have power, fuel, other services. pic.twitter.com/CrAKlPNUqM

— John Spencer (@SpencerGuard) October 31, 2023

Este un labirint vast de tuneluri, după unele relatări de mai mulți kilometri, folosit pentru a transporta oameni și bunuri, pentru a depozita rachete și depozite de muniție și pentru a găzdui centrele de comandă și control ale Hamas, toate protejate de loviturile avioanelor și dronelor de supraveghere ale IDF.

Tunelurile Hamas, unele începute cu zeci de ani în urmă, nu mai sunt doar locuri de refugiu, ci sunt părţi integrante ale unui plan mai amplu de pregătire a terenului pentru a prinde în ambuscadă forţele israeliene aflate deasupra, nota The Telegraph.

Multe dintre ele se întind pe sub structuri civile, cu puncte de intrare şi ieşire în locuinţe şi alte clădiri nemilitare, ceea ce face extrem de dificil pentru Israel să le atace fără a-şi atrage o condamnare internaţională, explica publicaţia britanică.

Un tunel „standard” are o înălţime de aproximativ 2 metri şi o lăţime de 1 metru, ceea ce le permite să fie construite rapid. Ele sunt uneori întărite cu beton şi structuri metalice, dar nu sunt deosebit de sofisticate.

Cu toate acestea, altele au curent electric, apă şi ventilaţie şi sunt folosite ca centre de comandă şi staţii de odihnă, pentru depozitarea armelor, pentru infiltrarea în Israel şi ca rute către locurile secrete de lansare a rachetelor.

În unele părţi se crede că există chiar şi un mic sistem feroviar pentru transportul de arme şi echipamente de construcţie.

Ultima tentativă majoră de distrugere a sistemului a avut loc în timpul Operaţiunii Protective Edge din 2014, dar reţeaua a fost reconstruită de atunci.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.