Ungaria blochează embargoul asupra petrolului rusesc prin refuzul de a-l sancționa pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill

Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului asupra petrolului rusesc și a noilor sancțiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obține retragerea de pe lista neagră a UE a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice, relatează AFP.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Patriarhul este considerat „un aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin”, și a „devenit unul dintre principalii susținători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, subliniază propunerea de sancțiuni înaintată statelor membre.

Liderii celor 27 de țări UE reuniți la summit-ul de luni și marți de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-și reduce importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la sfârșitul anului, pentru a opri finanțarea ofensivei Rusă împotriva Ucrainei.

Acest embargo este măsura emblematică a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE, care prevede extinderea listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, printre care și șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, și excluderea a trei bănci rusești din cadrul sistemului financiar internaţional Swift, între care și Sberbank, principala instituție bancară a țării.

Este necesară unanimitatea pentru adoptarea sancțiunile europene, iar premierul ungar Viktor Orban și-a dat acordul asupra acestui nou pachet de sancțiuni care urma să fie finalizat miercuri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare.

În acest moment au loc consultări cu Budapesta pentru a încerca să depășească opoziția Ungariei, a declarat o sursă diplomatică.

Ungaria fusese convinsă inițial, după șase săptămâni de negocieri, să își dea acordul pentru sancțiuni prin scutirea inițial a importurilor prin conducta Drujba, care alimentează Ungaria.

Kremlinul a avertizat miercuri că sancțiunile Uniunii Europene asupra petrolului rusesc vor afecta piața mondială de energie, dar a spus că Moscova ar putea redirecționa exporturile pentru a-și limita propriile pierderi.

„Aceste sancțiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi și pentru întreaga piață mondială a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Citește și:

Patriarhul Kirill, nou mesaj pentru soldații ruși: Sunteți urmașii lui Petru cel Mare, comportați-vă ca atare / Noi suntem vaccinați împotriva aventurilor militare

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 98

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.