Un tribunal din Moscova dispune arestarea în absenţă a cunoscutului jurnalist rus Alexander Nevzorov

Un tribunal moscovit a dispus vineri arestarea în absenţă a lui Alexander Nevzorov, un proeminent jurnalist rus acuzat de răspândirea de „informaţii false” în legătură cu ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina, scrie Agerpres.

Alexander NevzorovFoto: Okras/ Wikimedia Commons

Instanţa a afirmat că Nevzorov, care a fost plasat pe lista persoanelor urmărite internaţional întocmită de Moscova, va fi arestat pentru 60 de zile dacă el revine vreodată în Rusia sau dacă este extrădat în această ţară.

Soţia lui Alexander Nevzorov a scris pe Instagram, în luna martie, că ea şi soţul său se aflau în Israel, dar cuplul nu avea nicio intenţie de a se muta acolo permanent.

Primul dosar penal împotriva unui jurnalist pentru „informații false” despre armată

Tot în martie, anchetatorii au deschis un dosar contra lui Nevzorov după ce acesta postase pe social media că forţele armate ruse au bombardat deliberat o maternitate din oraşul ucrainean Mariupol, port strategic la Marea Azov.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au calificat atacul respectiv drept o atrocitate. Rusia a respins acuzaţia că a bombardat spitalul, acuzând în schimb Kievul de „înscenarea unei provocări”.

Alexander Nevzorov, ce are peste 1,8 milioane de urmăritori pe canalul său de YouTube, a spus că ancheta la adresa sa este ridicolă şi a redactat o scrisoare deschisă către procurorul-general al Rusiei cerând închiderea cazului.

La opt zile după invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Rusia a adoptat o lege ce prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru cei condamnaţi pentru răspândirea deliberată a ştirilor „false” despre armata rusă.

___

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.