Un joc video de război, la originea unui val de dezinformare asupra conflictului din Ucraina (AFP)

Soldaţi care dau lupte în oraşe incendiate, avioane de luptă doborâte de rachete, drone care pulverizează tancuri – imagini care par autentice, dar sunt extrase de fapt din jocuri video precum „Arma 3” ce alimentează un val de dezinformare asupra războiului din Ucraina, scrie Agerpres citând France Presse.

Secventa din jocul Arma 3Foto: Captura YouTube

Clipuri video scoase din jocul Arma 3, însoţite adesea de burtiere cu mesaje precum „În direct” sau „Breaking news”, pentru a le da un aspect mai autentic, au fost folosite frecvent în imagini video false care au pretins că ilustrează momente ale invaziei ruse în Ucraina.

Uşurinţa cu care ele păcălesc publicul, şi uneori chiar posturile de televiziune, îngrijorează cercetătorii. „Odată cu îmbunătăţirea secvenţelor vizuale ale jocurilor video, imaginile de sinteză pot, la prima vedere, să pară adevărate”, explică Claire Wardle, co-directoare a Information Futures Lab la Universitatea Brown.

Jocul Arma 3, al studioului ceh Bohemia Interactive, permite generarea de diverse scenarii de luptă cu avioane, tancuri şi diferite alte arme. Numeroşi jucători distribuie apoi pe internet imagini cu aventurile lor, care sunt adesea deturnate sau folosite în scopuri propagandistice de membrii unei tabere.

De pildă, o secvenţă pretinde că arată cum tancuri ruseşti sunt lovite de rachete Javelin, iar sub imagini Arma 3 intitulate „Contraofensiva Ucrainei!” un internaut indus în eroare şi impresionat de reuşita armatei ucrainene sugerată de aceste imagini a comentat: „Ar trebui să cerem Ucrainei, după acest război, să antreneze forţele NATO”, citează Agerpres.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.