Ucraina ar putea lansa o contraofensivă împotriva armatei ruse în luna iunie / Ce îi lipsește

​Ucraina este puţin probabil să lanseze o contraofensivă în războiul său împotriva Rusiei înainte de mijlocul lui iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliaţii săi, a declarat joi Oleksii Arestovici, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, informează Reuters și Agerpres.

Soldati ucraineniFoto: Lafargue Raphael/ABACA/Profimedia Images

De asemenea, Arestovici a spus că nu se aşteaptă ca ofensiva Rusiei în Ucraina să aibă vreun „rezultat semnificativ” până pe 9 mai, când Rusia celebrează victoria asupra Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial.

Același lucru a fost spus și la începutul săptămânii de generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, acesta subliniind că forțele armate rusești nu mai au timp să înregistreze vreun succes major în luptele din Donbas.

Consilierul politic a mai informat că luptele continuă la complexul siderurgic Azovstal, unde combatanţi ucraineni şi câţiva civili sunt baricadaţi în oraşul port Mariupol, însă fără a da detalii.

Ucraina cere arme pentru o contraofensivă

La rândul său, şeful satului major al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat joi că ţara sa are nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră ruseşti.

După o discuţie cu şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, generalul american Mark Milley, Valeri Zalujnîi a spus că Rusia şi-a reluat loviturile cu rachete de croazieră.

„De aceea, problema furnizării Ucrainei de sisteme de rachete cu lansare multiplă precum M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) şi de M270 MLRS este una crucială”, a subliniat Zalujnîi.

Apelul acestuia vine după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Kievul va accepta statutul de țară neutră, una dintre solicitările Moscovei la negocierile de pace, doar după eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv al Crimeii.

Urmărește ultimele evoluții din a 71-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.