Taiwanul se oferă să ajute Beijingul în faţa resurgenţei cazurilor de COVID-19


D. Popa •
HotNews.ro

Preşedinta Taiwanului a întins duminică, în urarea sa de Anul Nou, o „ramură de măslin” Beijingului, propunându-i ajutorul în faţa recrudescenţei contaminărilor de COVID-19 în China continentală, informează AFP.

Tsai Ing-wenFoto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Profimedia

Insula democrată Taiwan, cu 24 de milioane de locuitori, trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei, care o consideră parte din teritoriul său ce trebuie recucerită, cu forţa dacă va fi necesar.

Într-o alocuţiune cu accente paşnice, preşedinta Tsai Ing-wen a declarat că taiwanezii sunt „gata să furnizeze ajutorul necesar în baza preocupărilor umanitare” Beijingului, „din moment ce există o nevoie”.

Preşedinta şi-a exprimat speranţa că ajutorul taiwanez ar putea „ajuta mai multe persoane să iasă din pandemie şi să treacă în Anul Nou sănătoşi”.

China se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19 după ce a abandonat brusc, luna trecută, politica sa strictă de „zero-COVID”, la trei ani după apariţia coronavirusului în oraşul Wuhan.

În discursul său televizat de Anul Nou, sâmbătă, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că „lumina speranţei este în faţa noastră”, prevenţia şi controlul epidemiilor intrând „într-o fază nouă”.

Însă Xi Jinping a mai afirmat, într-un alt discurs, vineri, că Beijingul „a combătut cu fermitate tentativele separatiste menite să obţină ‘independenţa Taiwanului’ şi intervenţia forţelor externe în această perspectivă”.

Relaţiile dintre Taiwan şi China s-au deteriorat în 2022, Beijingul accentuând presiunea militară, diplomatică şi economică asupra insulei autonome. În august, Beijingul a organizat exerciţii militare masive lângă insulă, pentru a protesta împotriva unei vizite la Taipei a lui Nancy Pelosi, pe atunci preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA.

În discursul său tradiţional de Anul Nou, duminică, Tsai Ing-wen a declarat că activităţile militare chineze în jurul Taiwanului nu sunt de „niciun ajutor” pentru menţinerea relaţiilor dintre cele două părţi.

„Războiul nu a fost niciodată o opţiune pentru a rezolva probleme. Doar dialogul, cooperarea şi obiectivul comun de a promova stabilitatea şi dezvoltarea regiunii pot permite mai multor persoane să se simtă în siguranţă şi fericite”, a declarat ea.

O misiune comună pentru Taiwan şi China în 2023 este de „a restabili schimburile sănătoase şi durabile post-pandemie între populaţiile de pe ambele maluri” ale strâmtori Taiwan, a adăugat preşedinta taiwaneză.

„Avem de asemenea datoria comună de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan şi în regiune”, a pledat ea.

Sursa: Agerpres

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.