Singura condiție pusă de Austria pentru a permite aderarea României la Schengen e pe cale să fie rezolvată

Pe măsură ce 2022 se apropie de final, autorităţile austriece înregistrează o reducere semnificativă a numărului de solicitări de azil, care de la începutul anului şi până în noiembrie au depăşit 100.000 de cazuri, a informat luni Ministerul de Interne de la Viena, citat de EFE.

Schengen și AustriaFoto: Blitzkoenig / Dreamstime.com

Aceste statistici sunt foarte importante deoarece vin la doar zece zile de când Austria a spus că nu se va mai opune extinderii spațiului Schengen dacă va fi îndeplinită o singură condiție: reducerea numărului de solicitanți de azil.

Ce spunea atunci ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg: „Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”.

Singura condiție pusă de Austria e pe cale să fie rezolvată

Potrivit datelor oficiale anunțate luni, în luna noiembrie s-au înregistrat 11.890 de solicitări de azil, cu o treime mai puţin decât în octombrie. Numărul total de solicitări de azil până la sfârşitul lui noiembrie a fost de 101.757 cazuri.

Ministerul de Interne austriac a informat într-un comunicat că scăderea numărului de cazuri în noiembrie este o consecinţă a faptului că se fac mai multe controale la frontiera cu Ungaria şi pentru că Serbia a introdus obligativitatea vizelor pentru cetăţenii tunisieni.

Austria estimează că 40% dintre solicitanţii de azil au sosit pe teritoriul său după ce au călătorit cu sau fără viză în Serbia, de unde au intrat în Ungaria, ale cărei autorităţi i-au lăsat să treacă, fără a-i înregistra, până la frontiera austriacă.

De aceea, timp de multe luni din acest an, statisticile privind azilul în Austria au fost dominate de persoane din India şi Tunisia, precum şi de sirieni, afgani, marocani şi pakistanezi.

Austria a respins 80.000 de solicitări de azil până în noiembrie

Totuşi, tunisienii şi indienii nu au niciun fel de posibilitate să primească protecţie în Austria. Pe fondul acestei situaţii, guvernul austriac a făcut presiuni încă din vară asupra executivului de la Belgrad să introducă vize pentru cetăţenii din Tunisia şi India.

De altfel, EFE a relatat luni că, de la 1 ianuarie, Serbia va solicita vize de intrare şi pentru cetăţenii indieni. EFE aminteşte că Serbia a eliminat încă din octombrie posibilitatea de a călători fără vize nu doar pentru cetăţenii din Tunisia, ci şi pentru cei din Burundi.

Beneficiarii dreptului de a călători fără viză în Serbia erau ca regulă generală cetăţenii ţărilor care nu au recunoscut independenţa provinciei Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi şi care şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008.

În perioada ianuarie – noiembrie, Austria a respins 80.000 de solicitări de azil, în timp ce aproximativ 19.500 de persoane au primit protecţie.

În afara acestor azilanţi, în Austria trăiesc circa 70.000 de refugiaţi din Ucraina şi majoritatea dintre ei primesc ajutoare de la statul austriac.

(Foto articol Dreamstime.com)

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.