S-a promulgat legea ”Fără penali în funcții publice”. Mai trebuie să ajungă și în Constituție

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede că persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu pot candida la alegeri.

  • La alegerile din 2024, persoanele condamnate pentru infracţiuni cu intenţie, au interdicţie de a fi alese consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat.
  • Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art.6 alin.(2) din Legea nr.115/2015, precum şi a art.2 alin.(6) din Legea nr.208/2015.

Demersul legislativ urmăreşte extinderea interdicţiei de a fi ales consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat şi pentru persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertății, integrității sexuale și de rele tratamente aplicate minorului, daca nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

PNL se ceartă în declarațiicu USR pentru paternitatea acestei legi.

Oricum, USR susține că legea trebuie să ajungă și în Constituția României, astfel încât să devină o lege fundamentală a României.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.