Rusia ar plănui să invadeze Republica Moldova, avertizează șeful serviciilor de Informații moldovene

​Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina, spune directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață, relatează Știrile TVR. Experți moldoveni în securitate, citați de TVR Moldova, susțin că o posibilă invazie a Republicii Moldova prin Transnistria este puţin probabilă și riscul unui atac în Republica Moldova e minim, în condiţiile în care armata rusă este în defensivă, în Ucraina.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano’/AGF / Sipa Press / Profimedia

Potrivit lui Alexandru Musteață, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

  • „Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie.
  • Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.
  • Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze.
  • Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate a adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

Ulterior declarațiilor lui Musteață, S.I.S. a transmis un comunicat în care a nuanțat afirmațiile acestuia.

„În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, arată comunicatul de presă.

Experți: O posibilă invazie a Republicii Moldova este puţin probabilă

Experții în securitate susțin că afirmaţiile directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate s-au referit, de fapt, la regiunea transnistreană, unde staţionează ilegal truple Federaţiei Ruse.

Fostul ministru moldovean al Apărării, Anatol Şalaru, spune că Ucraina nu ar permite o apropiere a armatei Federaţiei Ruse de regiunea transnistreană.

„Rusia are această dorinţă dar nu are această posibilitate, să ocupe Republica Moldova: nu are posibilitate să învingă Ucraina şi nu are posibilitate să ajungă în Transnistria. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, primii care ar sări în ajutor ar fi ucrainenii şi ar desfiinţa în câteva ore această ameninţare militară. Rusia nu are această capacitate de a înainta şi ajunge în Republica Moldova. Ei deja au trecut de la ofensivă la defensivă, la apărare în Ucraina”, a spus Șalaru, potrivit TVR Moldova.

Totodată, fostul ministru Vitalie Marinuța a spus că nu vede cum Rusia ar avea capacitatea să invadeze Republica Moldova.

„Direcţia Republica Moldova – regiunea transnistreană. Deci nu a spus implicit acapararea Republicii Moldova. Noi suntem în vizorul Federaţiei Ruse. La moment, eu nu văd posibilitatea ca Federaţia Rusă să aibă capacitatea de a avansa atât de rapid ca în următoarele luni să invadeze Republica Moldova”, a spus Marinuță.

Până acum, nimeni nu a vorbit în termeni atât de clari despre o asemenea posibilitate, ci mai degrabă în termenii unei pregătiri pentru orice eventualitate.

Premierul moldovean Natalia Gavriliță a spus la sfârșitul lui iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, dar a adăugat că „în prezent este un scenariu ipotetic”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este nevoie de modernizarea armatei naționale, pentru că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru cel mai sumbru scenariu.

„În situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi”, spunea Maia Sandu în vară.

„Rusia are mulți agenți de influență în Republica Moldova”

Musteață atenționase anterior, potrivit Radio Chișinău, că Republica Moldova este foarte expusă în fața războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă.

Musteață a spus că intensitatea războiului hibrid a crescut foarte mult, „pe mai multe paliere, pornind de la cel informațional, unul extraordinar de agresiv și pe larg utilizat: manipulare, falsuri cu o intensitate foarte mare. În același timp activizarea a ceea ce numim noi agenți de influență. Sunt persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea acelor falsuri și manipulări. Din ceea ce cunoaștem și știm deja vedem cum toate lucrurile sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova. Atunci când toate aceste lucruri sunt coordonate dintr-un singur centru, ne dăm seama că este un război hibrid dus pe teritoriul Rep. Moldova.”

Propagandiștii ruși spun că Moldova își mobilizează populația să atace Transnistria

În septembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, avertiza Republica Moldova că amenințarea securității trupelor rusești din regiunea separatistă Transnistria riscă să declanșeze o confruntare militară cu Moscova, având în vedere că Rusia a staționat așa-zisele trupe de menținere a păcii în regiune de la începutul anilor 1990, potrivit Mediafax.

”Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care amenință securitatea trupelor noastre din (Transnistria) ar fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Rusiei, așa cum a fost cazul Osetia de Sud, când forțele noastre de menținere a păcii au fost atacate de (fostul președinte georgian) Saakașvili”, a declarat Lavrov.

În acest timp, pe Telegram propagandiștii ruși vorbeau despre scenariul că Republica Moldova se pregătește să declare mobilizarea generală în rândul cetățenilor săi și, împreună cu trupe române, să atace Transnistria, unde sunt localizate trupele ruse.

Republica Moldova a reacționat rapid, iar Ministerul Apărării de la Chișinău a transmis că informațiile vehiculate de propagandiștii ruși sunt false.

Tensiuni între Rusia și Republica Moldova

Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chişinău după declanșarea invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie cu scopul de a limita propagarea dezinformării ruse în mass-media din Republica Moldova, interzicând la doar două zile după începerea „operațiunii militare speciale” site-urile Sputnik și Gagauznews.

Agresiunea militară declanșată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie a tensionat și mai mult relațiile dintre Chișinău și Moscova în contextul în care guvernul pro-european condus de Maia Sandu a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie.

Tot în luna martie Republica Moldova s-a cuplat cu succes la rețeaua electrică europeană, după ce s-au debranșat de cea rusească.

În aprilie și mai au avut loc mai multe provocări în regiunea separatistă Transnistria de pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește și:

VIDEO Ce se află în spatele provocărilor din Transnistria și Găgăuzia și de ce plătesc moldovenii gazul dublu față de români? Interviul complet cu Maia Sandu

Putin va declanșa războiul în Moldova „în momentul în care va ajunge la Transnistria”, afirmă un expert

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.