Primii în Europa la morţi pe şosele. Clujul cap de serie la accidente cu victime multiple

România figurează pe primul loc în Europa. Dar este vorba de clasamentul morţilor pe şosele, în accidente rutiere. Suntem primii în Europa la morţi pe şosele.

 • Aproximativ 19.900 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui accident rutier în cursul anului trecut în Uniunea Europeană, o creştere cu 6% faţă de 2020, arată datele publicate luni de Comisia Europeană.
 • În perioada 2019 – 2020, numărul deceselor rutiere s-a diminuat cu 17%, în urma nivelului de trafic mai scăzut, ca urmare a restricţiilor impuse în pandemie.
 • Media UE a fost în 2021 de 45 de decese la un milion de locuitori.

accident 2 salaj

În 2021, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (20 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) şi Danemarca (22 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori), în timp ce România (cu 92 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) şi Bulgaria (cu 81 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) au înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii.

Datele preliminare pentru primele şapte luni din 2022 arată o creştere de peste 10% a numărului de decese cauzate de accidente rutiere în UE, faţă de perioada similară din 2021, dar tendinţa încă este sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Comisia Europeană a anunţat în iulie că va fi aplicat noul regulament privind siguranţa generală a vehiculelor. Acesta introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistenţă pentru conducătorul auto, cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa rutieră, şi stabileşte cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate şi complet autonome în UE.

Noile măsuri de siguranţă vor contribui la o mai bună protecţie a pasagerilor, a pietonilor şi a bicicliştilor din întreaga UE, salvând, potrivit estimărilor, peste 25.000 de vieţi şi evitând cel puţin 140.000 de vătămări grave până în 2038. AGERPRES

CLUJ: 20 de morţi, peste 100 de răniţi

”În perioada 1 ianuarie – 31 august 2022, la nivelul judetului Cluj, au fost înregistrate 762 de accidente, soldate cu decesul a 20 de persoane și rănirea gravă a altor 109.

accident oasului

Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 93 mai multe accidente (+13,9%), cu 13 mai puține persoane decedate (-39,39%) și cu 1 mai puține persoane rănite grav (-0,9%)”, informează IPJ Cluj.

În România şi în judeţul Cluj au avut loc, de-a lungul timpului, şi accidente mai spectaculoase, cu mai multe victime. În multe dintre aceste accidente au fost implicate microbuze, autobuze şi autocare. Pe Cluj stăm așa:

 • 27 mai – Un microbuz cu opt persoane s-a răsturnat în localitatea Copăceni, judeţul Cluj, o parte dintre pasageri necesitând îngrijiri medicale.
 • 12 martie – Şapte persoane au fost rănite, după ce un microbuz care transporta muncitori şi un autoturism au fost implicate într-o coliziune pe DN 28 Iaşi – Târgu Frumos, în zona localităţii Podu Iloaiei, judeţul Iaşi.


  3 martie – 26 de persoane au fost implicate într-un accident rutier produs pe raza localităţii Arbore, în urma coliziunii unui microbuz şcolar cu două autoturisme. Şapte persoane au fost transportate la spital.
 • 21 octombrie – O persoană a murit şi alte 14 au fost rănite, într-un accident produs pe autostrada A1 Deva-Sibiu, în zona localităţii Pianu, din judeţul Alba, după ce un microbuz care transporta 15 oameni s-a răsturnat pe carosabil, fiind activat Planul roşu de intervenţie.
 • 29 septembrie – O persoană a murit şi alte şase au fost rănite în urma unui accident rutier în care au fost implicate un TIR, un autobuz şi un microbuz. Accidentul s-a produs pe DN 28 (DE 583) Iaşi – Târgu Frumos, în zona localităţii Leţcani, fiind activat Planul roşu de intervenţie.
 • 6 iulie – O persoană a murit şi alte patru au fost rănite într-un accident în care a fost implicat şi un microbuz, pe DJ 201, în localitatea Sinteşti din judeţul Ialomiţa. În urma impactului, şoferul autoturismului a fost grav rănit şi a decedat în urma traumatismelor suferite.
 • 16 iunie – Două persoane au murit şi 11 au fost rănite, într-un accident rutier în care au fost implicate un microbuz şi un autoturism. Accidentul s-a produs pe DN2D Focşani – Târgu Secuiesc, la kilometrul 25, în localitatea Boloteşti. La nivelul judeţului a fost activat Planul roşu de intervenţie.


  10 iunie – Un accident rutier cu 11 victime a avut loc pe DN 67, pe raza localităţii Buneşti din judeţul Vâlcea, între un autoturism şi un microbuz de transport persoane, după ce conducătorul unui autoturism a pătruns pe sensul de mers opus, intrând în impact cu un microbuz în care se aflau 14 persoane. A fost declanşat Planul roşu de intervenţie.
 • 18 februarie – Opt persoane au fost rănite într-un accident rutier produs pe DN 19, lângă localitatea Ardud, fiind activat Planul roşu de intervenţie. Accidentul rutier s-a produs între un microbuz şi un autoturism, între localităţile Mădăraş, judeţul Harghita, şi Ardud, judeţul Satu Mare.
 • 15 ianuarie – Două persoane au murit şi alte 20 de au fost transportate la spital, după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat pe DN 38, în apropierea localităţii Topraisar din judeţul Constanţa.


  5 ianuarie – Un accident produs pe DN 29 D, pe raza localităţii Talpa din judeţul Botoşani, s-a soldat cu rănirea a 11 persoane, după ce un autoturism s-a ciocnit cu un microbuz. (Sursa datelor: AGERPRES)

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.