Plângere penală împotriva directorului Liceului de Arte din Alba Iulia, Daniel Fonoage, depusă de un sindicat. Ce spune acesta

Federația Sindicatelor Independente din Educație (FSIE) transmite pe contul de Facebook că a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva directorului Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, Daniel Fonoage. 

Motivul plângerii este ”decizia de excludere din Consiliul de Administratie al unității a reprezentantului federației mandatat ca observator, în persoana președintelui Sindicatului Liceului de Arte ”Regina Maria” se precizează într-un comunicat de presă al FSIE.

Daniel Fonoage. Foto: contul de Facebook

”Fapta directorului este abuzivă și nelegală, fiind determinată de comunicarea de către șeful ISJ Alba pe grupul intern al unităților ‘news.isjalba.ro’ a unei adrese a federației sindicale FSE ”Spiru Haret” prin care se cere excluderea reprezentanților FSIE din Consiliile de Administrație al unităților de învățământ” au transmis reprezentanții Federației.

De plângeri penale ar mai fi vizați și alți doi directori de la unități școlare din Ocna Mureș și Alba Iulia.

”FSIE vizează cu acțiuni judiciare penale și civile încă două directoare, de la unități din Ocna Mureș și Alba Iulia, care au comis fapte similare de excludere a delegaților federației din Consiliul de Administratie, respectiv din Comisia Paritară (…)” au mai transmis cei de la FSIE.

Federația mai acuză ISJ Alba de instigare la comiterea de infracțiuni.

”Este inadmisbil și nelegal ca inspectorii școlari generali și directori ai unităților de învățământ să facă propagandă sindicală în favoarea unui anumit sindicat și să desfășoare acțiuni ostile de discriminare împotriva altuia”.

Șeful ISJ Alba, Cornel Sandu, nu a emis nici o decizie oficială în sensul excluderii membrilor FSIE din consiliile de administrație, dar reprezentanții sindicatului spun că simpla transmitere a solicitării celuilalt sindicat pe grup ar fi o problemă.

Comunicatul este semnat de președintele FSIE, Petre Damo.

Ce spune Daniel Fonoage

Directorul Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, Daniel Fonoage, a declarat pentru Alba24 că în opinia sa a procedat legal și că a aflat din adresa Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” că doar sindicatele reprezentantive pe sector de activitate pot face parte din CA.

Acesta a spus că doar 2 sindicate îndeplinesc această condiție, care printre altele, presupune să aibă minim 7% membri din totalul angajaților pe ramură: ”Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

Dezbaterea pe subiect a avut loc și la Curtea Constituțională, care a emis în 2020 o decizie.

Daniel Fonoage a invocat de altfel hotărârea 363/2022, prin care Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Federaţia Sindicatelor Independente din Educaţie într-un dosar al Curţii de Apel Alba Iulia împotriva unor prevederi ale Legii Educației, reclamate ca favorizând sindicatele mari.

Daniel Fonoage spune că nu a primit încă nici o notificare legată de vreo plângere penală.


Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.