Peste 260 de luptători ucraineni au fost scoși din Azovstal – anunță Kievul

Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 grav răniți, au fost evacuați luni din uzina asediată Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în orașul Mariupol, a anunțat ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar, conform AFP, Reuters și CNN.

Evacuare din AzovstalFoto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Într-o declarație video difuzată luni noapte, Hanna Maliar a precizat că, împreună, Ministerul Apărării, Forțele Armate ale Ucrainei, Garda Națională și Serviciul de Grăniceri au lansat o operațiune de salvare a apărătorilor orașului Mariupol blocați în complexul metalurgic Azovstal.

Potrivit ei, luni, 16 mai, „53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse.

Hanna Maliar precizează că urmează să aibă loc apoi „un schimb” de prizonieri. „O procedură de schimb va avea loc pentru a-i aduce acasă”, a spus ea.

Maliar menționează clar că unii dintre luptători au rămas în Azovstal. „Cât despre apărătorii care au rămas încă pe teritoriul complexului Azovstal, eforturi comune de salvare a lor sunt efectuate de instituțiile menționate anterior”.

Amintim că Moscova a anunțat anterior luni că un armistiţiu a fost instituit la oțelăria Azovstal, în vederea evacuării ucrainenilor răniți. Autoritățile ucrainene nu oferiseră însă nicio informație în acest sens.

Potrivit Moscovei, armistiţiul a fost rezultatul negocierilor purtate chiar cu luptătorii ucraineni, fiind deschis „un coridor umanitar prin care soldații ucraineni răniți sunt transferați către unitățile medicale din Novoazovsk”. Novoazovsk se află la circa 40 de kilometri de Mariupol, în teritoriu controlat de forțele ruse și pro-ruse.

___

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.