Parlamentul dă undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO

Aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru garantarea securității naționale a Finlandei, a decis comisia parlamentară de apărare de la Helsinki, recomandarea venind înainte cu câteva zile de decizia oficială privind intrarea în cea mai puternică alianță politico-militară, transmite Reuters.

Helsinki, FinlandaFoto: Pixabay

Aderarea la NATO ar reduce considerabil riscurile ca Finlanda să devină o țintă a agresiunii Rusiei, se mai arată în recomandarea comisiei de apărare.

Finlanda, care are graniță cu Rusia pe o distanță de 1.300 de km și un trecut istoric dificil cu țara vecină fiind sub dominația Rusiei mai bine de un secol (1809-1917), își schimbă astfel radical politica externă și de securitate, ca urmare a invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina.

Președintele Sauli Niinisto este așteptat să anunțe joi poziția sa cu privire la aderarea la NATO. Recomandarea comisiei de apărare a Parlamentului de la Helsinki vine după ce guvernul a înaintat legislativului un raport privind politica externă și de securitate în noul context european.

Finlanda și Suedia ar putea adera la NATO chiar în iunie.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.