Papa Francisc denunță „o lume înfometată de bani, putere și plăcere” în predica din ajunul Crăciunului

Papa Francisc a oficiat sâmbătă tradiționala slujbă din ajunul Crăciunului, în Bazilica Sfântul Petru, făcând referire la războiul din Ucraina și la alte conflicte, amintind că nivelul de lăcomie și foamea de putere este atât de mare încât unii vor „să-și mănânce chiar și vecinii”, transmite Reuters.

Papa Francisc a oficiat slujba din ajunul CrăciunuluiFoto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Papa Francisc, care sărbătorește cel de-al 10-lea Crăciun al pontificatului său, a prezidat o slujbă solemnă de Ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru. A fost prima cu o mulțime de aproximativ 7.000 de persoane, după mai mulți ani în care participarea a fost restricționată din cauza pandemiei de COVID-19.

Alte aproximativ 4.000 de persoane au participat afară, în Piața Sfântul Petru, într-o noapte relativ caldă.

Așa cum s-a întâmplat în ultimele luni, o afecțiune la genunchi l-a împiedicat pe Suveranul Pontif să stea în picioare pentru perioade lungi de timp, delegând un cardinal să fie principalul celebrant la altarul celei mai mari biserici din creștinătate.

Așezat într-o parte a altarului pentru cea mai mare parte a slujbei, el și-a centrat predica în jurul temei lăcomiei și a consumului la diferite niveluri, cerând oamenilor să privească dincolo de consumerismul care a „împachetat” sărbătoarea, să-i redescopere sensul și să-și amintească de cei care suferă din cauza războiului și a sărăciei.

„Bărbații și femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăție și putere, își mănâncă chiar și vecinii, frații și surorile”, a spus el.

„Câte războaie am văzut! Și în câte locuri, chiar și astăzi, demnitatea umană și libertatea sunt tratate cu dispreț!”

Papa Francisc a făcut deseori referire la războiul din Ucraina

De când Rusia și-a invadat vecinul în februarie, Papa Francisc a vorbit împotriva războiului la aproape fiecare eveniment public, cel puțin de două ori pe săptămână, denunțând ceea ce el a numit atrocități și agresiune neprovocată.

El nu a menționat în mod specific Ucraina sâmbătă seara.

„Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi și vulnerabili”, a spus el, denunțând „o lume înfometată de bani, putere și plăcere…”.

„Mă gândesc mai ales la copiii devorați de război, sărăcie și nedreptate”, menționând de asemenea „copiii nenăscuți, săraci și uitați”.

Făcând o paralelă între pruncul Iisus născut într-o iesle și sărăcia din zilele noastre, Papa a spus „În ieslea respingerii și a disconfortului, Dumnezeu se face prezent. El vine acolo pentru că acolo vedem problema umanității noastre: indiferența produsă de graba lacomă de a poseda și de a consuma”.

La începutul acestei luni, papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puțin pentru sărbătorile și cadourile de Crăciun și să trimită diferența ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.

Papa a împlinit 86 de ani săptămâna trecută și, în afară de afecțiunea la genunchi, pare să fie în general sănătos.

Duminică, el urmează să transmită binecuvântarea și mesajul său „Urbi et Orbi” (către oraș și către lume) de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru către zeci de mii de oameni din piață.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.