NATO: Turcia admite „progrese” ale Suediei şi Finlandei în procesul de aderare

Turcia a apreciat că Suedia şi Finlanda au făcut „progrese” în vederea aderării ţărilor nordice la NATO, potrivit unei declaraţii comune după o reuniune organizată vineri la Stockholm, notează AFP, citat de Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan, președintele TurcieiFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un comunicat, cele trei ţări „au salutat intensificarea cooperării (…) şi progresele înregistrate de Finlanda şi Suedia în respectarea memorandumului” semnat în marja summitului de la Madrid din iunie.

„Suedia a respectat în mare măsură memorandumul trilateral şi avansează spre NATO”, a afirmat pe Twitter responsabilul suedez pentru negocierile de aderare, Oscar Stenström, la finalul reuniunii anunţate la începutul acestei luni de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

După invazia Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au prezentat în mai o candidatură comună pentru a se alătura Alianţei Nord-Atlantice, abandonând decenii de nealiniere militară.

Aceasta, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toţi, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Ankara a acuzat cele două ţări, în primul rând Suedia, că servesc drept refugiu pentru militanţii apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) active în Siria, pe care Turcia le consideră teroriste.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.