Ministrul Burduja: Degeaba ai servicii publice electronice dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească

Degeaba ai servicii publice electronice dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească sau dacă n-ai funcţionari publici care ştiu să vină în întâmpinarea cetăţenilor prin aceste servicii, a declarat, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, în cadrul conferinţei de semnare a unui contract de implementare a investiţiei I19 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în vederea dezvoltării de competenţe în tehnologii avansate pentru IMM-uri.

DigitalizareFoto: Elnur / Dreamstime.com

„Este un pas, cred, istoric pentru România, pentru că el marchează o premieră. De fapt, este prima dată când statul român tratează formarea de competenţe digitale într-un mod integrat şi vă mulţumesc că faceţi acest lucru. Aş puncta faptul că plecăm de la un ultim loc în indicele DESI. Este o realitate cunoscută pentru noi toţi, locul 27 din perspectiva competenţelor digitale şi de la conştientizarea faptului că degeaba ai servicii publice electronice atâtea câte sunt ele, mai multe sau mai puţine, dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească şi dacă n-ai funcţionari publici care ştiu să vină în întâmpinarea cetăţenilor prin aceste servicii electronice digitale”, a spus Burduja.

„Cred că 28% dintre români au competenţe digitale de bază, deci plecăm de la un nivel relativ redus”, a adăugat el.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a organizat, vineri, evenimentul de semnare, alături de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a unui contract de implementare a investiţiei I19 din PNRR.

Proiectul „Competenţe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”, pentru implementarea investiţiei I19 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Scheme dedicate perfecţionării/recalificării angajaţilor din firme, va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii prin consolidarea competenţelor digitale ale angajaţilor lor şi specializarea forţei de muncă în domenii tehnologice avansate.

Astfel, angajaţii IMM îşi vor putea îmbunătăţi nivelul de cunoştinţe/competenţe prin participarea la programe de formare în domenii tehnice-cheie, cum ar fi: Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Învăţarea Automată, Inteligenţa Artificială, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems şi Additive manufacturing.

Bugetul total al investiţiei este de 36 de milioane de euro (177,102 milioane de lei, fără TVA), finanţare PNRR, din care 34 de milioane de euro (167,263 milioane de lei, fără TVA) reprezintă valoarea totală nerambursabilă a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru perfecţionarea/recalificarea angajaţilor din societăţi.

(foto articol: DreamsTime)

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.