Ministrul american al apărării nu consideră iminentă o invazie a Chinei asupra Taiwanului

Ministrul american al apărării Lloyd Austin a declarat că nu consideră iminentă o invazie a Chinei asupra Taiwanului, dar că Beijingul va încerca să stabilească o „nouă normalitate” cu activităţile sale militare în jurul insulei, informează duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Lloyd AustinFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

O vizită întreprinsă în august în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a iritat China, care a lansat ulterior exerciţii militare în jurul insulei. Acestea continuă şi în prezent, chiar dacă la o scară mult mai redusă.

„Nu văd o invazie iminentă”, a spus Austin într-un interviu pentru CNN. „Ceea ce vedem este acţiunea Chinei pentru a stabili ceea ce ea va numi noua normalitate. O activitate sporită – noi vedem o serie de traversări ale liniei centrale de către aeronavele lor. Acest număr a crescut de-a lungul timpului. Noi vedem mai multă activitate a vaselor lor de suprafaţă în şi în jurul apelor Taiwanului”, a precizat Austin.

SUA şi aliaţii lor au răspuns la aceste exerciţii militare ale Chinei continuând să navigheze prin regiune. O navă de război a marinei americane şi o fregată canadiană au tranzitat Strâmtoarea Taiwan pe 20 septembrie.

Washingtonul va continua să conlucreze cu aliaţii şi partenerii săi „pentru a asigura menţinerea unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise”, a mai spus Austin pentru CNN.

Beijingul consideră că Taiwanul este parte a teritoriului său şi că strâmtoarea – care separă insula de China continentală şi care constituie una dintre căile de navigaţie cele mai frecventate din lume – îi aparţine.

Această nouă tranzitare militară americano-canadiană – prima în ultimele 11 luni – survine după o declaraţie a lui Joe Biden care a afirmat că trupe americane ar putea veni în ajutorul Taiwanului în ipoteza unei invazii chineze.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.