LUNI: Ziua Independenţei României, celebrată în 9 mai. Ceremonie la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

Guvernul a aprobat vineri acordarea de granturi în valoare 300 milioane lei, pentru patru domenii din economia României: industria alimentară, acvacultură, piscicultură şi agricultură, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

“Una dintre cele mai importante decizii şi aşteptate în acelaşi timp, care face parte din pachetul de măsuri economico-sociale “Sprijin pentru România” este cea referitoare la acordarea de granturi pentru capital de lucru pentru patru domenii mari din economia românească”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Boloș, granturile sunt dezvoltate pe două măsuri.

Microgranturi pentru microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale

Conform primei măsuri, de microgranturi, o sumă 5.000 de euro urmează a fi acordată pentru microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, care desfăşoară activitate în cele patru domenii menţionate.

Bugetul total aferent acestei măsuri este de 50 de milioane de euro şi se estimează un număr de peste 10.000 de beneficiari.

Granturi de 15% din cifra de afaceri pentru IMM

A doua măsură este reprezentantă de granturile pt capital de lucru, cu un buget de 250 milioane de euro. Se vor acorda granturi în valoare de 15% din cifra de afaceri pentru întreprinderile mici şi pentru întreprinderile mijlocii, dar nu mai mult de 120.000 de euro. Numărul estimat de beneficiari este 10.000.

Ministrul Investiţiilor a făcut referire şi la tipurile de cheltuieli care pot fi suportate din aceste granturi, fiind şi specific sezonului pentru activităţi în agricultură.

“Discutăm pe partea de cheltuieli pe care o au cu materia primă, stocurile de materii prime, cum le spunem noi, în terminologia aceasta de specialitate, ceea ce înseamnă achiziţia de combustibil – se încadrează de asemenea, în categoria acestor cheltuieli, deci tot ceea ce cuprinde ca şi parte de cheltuială pentru partea curentă.

Este un sprijin mult aşteptat, mai ales, cum spuneam că este specific sezonului de lucrări din agricultură.

De când va funcționa schema de ajutor de stat

Vine şi pe fondul creşterii preţurilor, atât la ceea ce înseamnă partea de îngrăşăminte, dar şi partea de combustibil necesar pentru executarea lucrărilor de primăvară, deschiderea apelului pentru cei care sunt interesaţi.

Pentru microgranturi ne-am fixat data de 27 mai 2022, iar pentru granturi, pentru capital de lucru, ne-am fixat data de 26 mai 2022”, a subliniat Marcel Boloş.

El a precizat că schema de ajutor de stat a fost pre-notificată la Comisia Europeană.

”Sperăm sa fie o infuzie de capital, astfel încât să sprijinim cu adevărat munca grea care se derulează şi se desfăşoară în această perioadă de timp pentru ceea ce înseamnă lucrările specificie din agricultură”, a adăugat Marcel Boloş.

Informațiile detaliate despre condițiile de eligibilitate sunt disponibile în proiectul de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) – AICI.

sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.