Kim Jong Un ar fi ordonat executarea ministrului său de Externe care a organizat summiturile cu Donald Trump

Kim Jong Un a ordonat în secret executarea fostul său ministru de Externe Ri Yong-ho și a altor patru sau cinci diplomați nord-coreeni în vara sau toamna anului trecut, scrie ziarul japonez Yomiuri Shimbun, citând mai multe surse familiare cu situația.

Summitul de la Hanoi din 2019Foto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images

Sursele citate de cotidian, unul dintre cele mai mari ziare din Japonia, afirmă că o „problemă” în activitatea ambasadei nord-coreene de la Londra ar fi putut fi motivul execuției diplomaților, toți lucrând în cadrul acesteia la un moment dat.

Ri Yong-ho a fost ministru de Externe al Coreei de Nord între 2016 și 2020.

Unul dintre interlocutorii jurnaliștilor japonezi afirmă că autoritățile de la Phenian au început să sporească supravegherea reprezentanților lor în străinătate și că mai mulți diplomați apropiați oficialilor executați se tem că ar putea fi „epurați”.

Kim Jong Un i-ar fi epurat pe diplomații care au organizat summitul cu Donald Trump

În calitate ministru de Externe al țării Ri Yong-ho și-a reprezentat țara în discuțiile internaționale privind programul nuclear al Phenianului și a jucat un rol cheie în organizarea summiturilor din 2018 și 2019 între Kim Jong-un și fostul președinte american Donald Trump.

În mai 2019, ziarul sud-coreean Joseon Ilbo a scris că reprezentantul special al Coreei de Nord în SUA pe probleme nucleare, Kim Hyok Chol, a fost executat pe aeroportul Mirim din Phenian împreună cu patru directori din ministerul de Externe după eșecul celui de-al doilea summit dintre Kim și Trump.

„A fost acuzat de spionaj pentru Statele Unite din cauză că a raportat necorespunzător evoluția negocierilor, fără să descifreze cum trebuie intențiile SUA”, a declarat sursa citată.

Summitul organizat la Hanoi nu a dus la un acord scris din cauza neînțelegerilor privind cererea SUA de denuclearizare completă a Peninsulei Coreea și a solicitării Phenianului de ridicare a sancțiunilor.

Phenianul nu a făcut nicio declarație oficială privind execuția diplomaților, unele surse afirmând că Kim Hyok Chol ar fi fost doar încarcerat.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.