Hotărârile din procesele civile vor fi comunicate prin e-mail. Măsură de eficientizare a activității instanțelor

ACTUALITATE

Publicat

acum 4 ore

luni, 02.05.2022

Uscătoarele de rufe ar facilita eliberarea în aer a unor cantități mari de particule de plastic, potrivit unui nou studiu, realizat de o echipă americană.

Potrivit sursei citate, un singur uscător poate scoate până la 120 de milioane de microfibre anual, prin utilizarea pentru haine.

O echipă de cercetători de la Societatea Americană de Chimie și-a propus să numere microfibrele generate de îmbrăcămintea din bumbac și poliester într-un uscător pentru a estima cantitatea eliberată în aerul exterior de la spălătoria unei gospodării în fiecare an.

Studiul a fost publicat în revista americană Science Daily la începutul acestui an. Cercetătorii implicați în studiu au folosit uscătorul timp de 15 minute pentru a usca separat haine din poliester și cele din bumbac.

Rezultatele au arătat că ambele tipuri de îmbrăcăminte au produs microfibre.

Pentru ambele țesături, uscătorul a eliberat de la 1,4 până la de 40 de ori mai multe fragmente microscopice decât au fost generate de mașinile de spălat în studiile anterioare, pentru aceeași cantitate de îmbrăcăminte.

În cazul rufelor care conțineau poliester, apăreau mai multe microfibre pe măsură ce erau adăugate în uscător mai multe haine, în timp ce eliberarea microfibrelor de bumbac rămâne constantă indiferent de dimensiunea încărcăturii.

Cercetătorii sugerează că acest lucru se întâmplă deoarece unele microfibre de bumbac nu pot rămâne în aer, un proces care nu se întâmplă la poliester.

Echipa a estimat că între 90 și 120 de milioane de microfibre sunt produse și eliberate în aerul exterior de către un uscător de dimensiuni medii în fiecare an.

Pentru a controla eliberarea microfibrelor în aer, sistemele de filtrare suplimentare ar trebui adaptate pentru orificiile de ventilație ale uscătorului.

Uscătoarele de rufe au început să fie folosite în gospodării mai ales în perioada pandemiei, pentru a nu se mai usca haine în interiorul locuinței și a favoriza apariția umidității.

sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.