Hepatită de origine necunoscută: tot mai multe cazuri descoperite la copii. Au fost raportate și în România

Cazurile de hepatită infantilă de origine necunoscută, identificată pentru prima dată în Regatul Unit, se răspândesc. Potrivit unei informări a Organizației Mondiale a Sănătății, un astfel de caz a fost raportat și în România.

Sâmbătă, 23 aprilie, OMS a comunicat că au fost raportate noi cazuri în Regatul Unit. Potrivit sursei citate, adenovirusul este o posibilă ipoteză, însă investigațiile continuă pentru a fi identificată cauza.

Erau înregistrate cel puțin 169 de cazuri acute de hepatită de origine necunoscută la copii, în 11 țări.

 • Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord: 114
 • Spania: 13
 • Israel: 12
 • SUA: 9
 • Danemarca: 6
 • Irlanda: 5
 • Olanda/Țările de Jos: 4
 • Italia: 4
 • Norvegia: 2
 • Franța: 2
 • România: 1
 • Belgia: 1

Cazurile au fost raportate la pacienți cu vârste între o lună și 16 ani. Dintre aceștia, 17 copii au avut nevoie de transplant de ficat. A fost raportat un deces.

Potrivit OMS, unul dintre simptome este inflamare acută a ficatului cu număr ridicat de enzime hepatice. Multe cazuri au fost cu simptome gastro-intestinale precum durere abdominală, diaree, vărsături, icter. În majoritatea cazurilor, nu a fost semnalată febră. În niciunul dintre cazuri nu au fost confirmate virusurile comune hepatice A, B, C, D sau E. Deocamdată nu au fost stabilite, ca factori de influență, călătoriile internaționale sau legăturile cu alte țări.

Adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri, iar la 18 dintre cele cu testare moleculară au fost identificate ca fiind de tip F 41. În unele cazuri a fost confirmată co-infecția Sars-Cov-2/adenovirus.

Situația până joi, 21 aprilie

Cazurile au fost depistate la copii în Regatul Unit și în alte patru ţări europene, a anunţat marţi Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), relatează AFP.

”În urma cazurilor semnalate de hepatită acută de origine necunoscută de către Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie” la începutul lunii aprilie, ”au fost raportate cazuri suplimentare la copii în Danemarca, Irlanda, Ţările de Jos şi în Spania”, a indicat agenţia europeană într-un comunicat de presă.

Nouă cazuri suspecte au fost identificate şi la copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 6 ani în Alabama, Statele Unite, potrivit ECDC.

”Investigaţiile continuă în toate ţările care raportează cazuri. În prezent, cauza exactă a hepatitei rămâne necunoscută”, notează ECDC, dar anchetatorii britanici ”consideră că o cauză infecţioasă este cea mai probabilă având în vedere caracteristicile clinice şi epidemiologice ale cazurilor”.

Vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că se aşteaptă la noi cazuri în zilele următoare şi a raportat deja cel puţin cinci în Irlanda şi trei în Spania.

”Investigaţiile de laborator ale cazurilor au exclus hepatitele virale de tip A, B, C, D şi E în toate cazurile”, potrivit ECDC, citat de Agerpres.

Regatul Unit a raportat iniţial la 5 aprilie, la OMS, 10 cazuri de hepatită severă în Scoţia, înainte de a raporta un total de 74 de cazuri trei zile mai târziu, potrivit organizaţiei ONU.

Dintre cazurile din Marea Britanie, ”multe au prezentat semne de icter”.

”Unele dintre cazuri au raportat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree şi vărsături în săptămânile precedente”, potrivit ECDC.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.