Frontex anchetează poliţia bulgară care ar fi ţinut migranţi într-o cuşcă

Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor (Frontex) a transmis joi că va examina informaţiile conform cărora poliţişti bulgari ar fi închis migranţi într-o cuşcă, după ce și ONU și-a exprimat „îngrijorarea”, relatează AFP.

Mașină ​FrontexFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

O anchetă de presă realizată de mai multe mass-media europene susţine că migranţi au fost închişi într-o cuşcă improvizată la graniţa bulgară cu Turcia „sub ochii” agenţilor Frontex.

„Frontex tratează cu seriozitate orice semnalare de presupuse încălcări ale drepturilor fundamentale”, a declarat pentru AFP agenţia UE cu sediul la Varşovia.

„Informațiile pe care ni le-ați comunicat au fost transmite Biroului de drepturi fundamentale al Frontex, care va analiza acuzațiile”, a adăugat Frontex în răspunsul său.

Acuzaţiile provin dintr-o anchetă publicată joi de ziarul francez Le Monde în parteneriat cu organizaţia Lighthouse Reports şi alte publicații europene.

Le Monde a relatat că dispune de imagini video cu cușca folosită pentru a-i ține închiși pe refugiați, adăugând că cel puțin 34 de persoane au fost ținute acolo de la mijlocul lunii octombrie până la finalul lui noiembrie.

Le Monde a discutat cu patru oameni – sirieni și afgani – care „au declarat că au fost închiși acolo după ce au încercat să intre în Bulgaria”.

Potrivit ziarului francez, în alte imagini video o mașină cu însemnele Frontex este vizibilă în apropiere de această cușcă, în orașul bulgar Sredeț.

Ces images ont été filmées le 25 octobre 2022 à 13h24 heure locale. Elles montrent neuf hommes détenus dans un abri doté de barreaux en fer, jonché de détritus, dans la ville bulgare de Sredets. pic.twitter.com/1mfmo4z3Ul

— Liselotte Mas (@liselottemas) December 8, 2022

Frontex a declarat pentru AFP că, de anul trecut, biroul său pentru drepturi a înregistrat zece „incidente grave” care ar fi avut loc la graniţa bulgaro-turcă.

Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a declarat la rândul său pentru AFP că reprezentanții săi nu au văzut imaginile în cauză și nu le pot comenta, dar că sunt „profund îngrijorați de aceste acuzații”.

„Îndemnăm statele implicate să investigheze toate acuzațiile de încălcări și abuzuri”, a transmis Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați.

The EU appears to know about this black site: we documented cars with @Frontex logos parked metres from the cage on 3 occasions

Frontex says it works with police in Sredets on ‘border surveillance activities’. Internal documents show it has 10 officers based there pic.twitter.com/mjElc8hnsF

— Lighthouse Reports (@LHreports) December 8, 2022

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.