FOTO VIDEO ȘTIREA TA: Tamponare într-un sens giratoriu din Alba Iulia. Două autoturisme s-au ciocnit

Este un adevărat spectacol pe cerul nopții în această perioadă, când o ploaie de meteoriți denumită Tauride își va atinge apogeul vizibilității.

Fenomenul mai este denumit „mingile de foc de Halloween” are loc până în 2 decembrie 2022, iar în perioada 5 – 10 noiembrie atinge apogeul. Condiția esențială pentru a fi observate este să fie cerul senin.

Tauridele sunt renumite pentru producerea celor mai multe și mai strălucitoare mingi de foc, meteori care pot părea chiar mai strălucitori decât planeta Venus relatează CNN.

Originea Tauridelor

Tauridele sunt rezultatul spargerii unei comete foarte mari în urmă cu aproximativ 20.000 de ani . Printre alte resturi, acea spargere a creat cometa Encke, care are o orbită în jurul Soarelui de puțin mai mult de trei ani, cea mai scurtă dintre orice cometă majoră din sistemul nostru solar.

Cu fiecare trecere a Pământului pe orbita sa scurtă, acesta lasă în urmă o urmă de resturi. Această urmă include Tauridele de Sud , care sunt un grup atât de mare încât planetei noastre durează câteva săptămâni pentru a trece prin ele.

Mingile de foc sunt uneori colorate

Bilele de foc de la Tauride sunt meteoriți mai mari de un metru și strălucesc excepțional de strălucitor, potrivit NASA. Se mișcă încet, deoarece lovesc atmosfera Pământului într-un unghi perpendicular, astfel încât pot fi văzuți mișcându-se pe cer pentru câteva secunde, față de milisecunda de vizibilitate pe care o oferă majoritatea meteorilor.

Meteorii mai strălucitori și de lungă durată pot fi văzuți fragmentându-se și distrugându-se în timp ce călătoresc prin cer, potrivit Lunsford. De multe ori, mingile de foc sunt colorate, apărând roșii, portocalii sau galbene.

Tauridele din 2022 oferă cea mai spectaculoasă ploaie de stele din ultimii 7 ani

Se așteaptă ca ploaia de meteori din acest an să includă un număr mai mare de mingi de foc. Tauridele Sudice prezintă de obicei doar aproximativ cinci meteori pe oră în momentul de vârf, punctul în care Pământul este cel mai aproape de centrul fluxului de resturi spațiale. Dar la fiecare șapte ani, gravitația lui Jupiter atrage fluxul de meteoriți și provoacă o creștere a numărului acestora.

Alte ploi de meteori care vor avea loc până la sfârșitul lui 2022

Mai sunt patru ploi de meteori pe care le puteți vedea în restul anului 2022, conform ghidului EarthSky pentru ploile de meteori 2022

  • • 12 noiembrie: Tauridele de Nord
  • • 18 noiembrie: Leonide
  • • 14 decembrie: Geminide
  • • 22 decembrie: Urside

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.