FOTO: Elevii Colegiului Național Militar din Alba Iulia continuă să doneze sânge. Exemplu pentru comunitate

La Alba Iulia va fi înființat un nou centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități. Se va numi ”Orizonturi” și va fi construit pe terenul Centrului pentru persoane vârstnice, de pe strada Lalelelor.

Consilierii locali au aprobat luni depunerea proiectului pentru finanțare prin PNRR și darea în administrare a terenului, de 1.500 mp, pe 15 ani, Direcției de Asistență Socială din Alba Iulia, pentru lucrările necesare.

Din bugetul de stat, vor fi suportate cheltuieli nerambursabile în valoare de 4.108.798 lei fără TVA.

Centrul de zi va avea medic, asistent social, psihoterapeut, terapeut ocupațional, kinetoterapeut, instructor educațional și infirmieră. Pentru acest nou serviciu social va fi asigurată sustenabilitatea 10 ani de la încetarea contractului de finanțare.

Servicii oferite în centrul de zi

Potrivit regulamentului de funcționare al acestor tipuri de centre, vor fi oferite servicii de informare/consiliere socială/juridică, precum și consiliere psihologică, abilitare și reabilitare, deprinderi de viață independentă, dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru muncă, angajarea în muncă și sprijin pentru menținerea locului de muncă, integrare și participare socială și civică.

Centrul de zi va avea capacitate de cel puțin 8 beneficiari pe zi, cu program minim de 40 de ore pe săptămână și poate asigura cel puțin o masă pe zi pentru beneficiarii care participă la activități ce durează cel puțin 4 ore pe zi.

Se poate organiza grădină terapeutică sau crescătorie de animale mici, deservite de personal, beneficiar și după caz alte persoane care desfășoară activități în interesul comunității. De asemenea, va fi dotat cu mijloc de transport auto pentru beneficiari.

Situația actuală. Peste 3000 de persoane cu handicap înregistrate în municipiu

În Alba Iulia sunt două centre de zi pentru persoane adulte cu dizabilități: centrul ”Sfântul Meletie”, ce aparține asociației Filantropia Ortodoxă și altul, al Asociației Speromax.

Centrul ”Sfântul Meletie” oferă servicii pentru persoane cu handicap fizic, somatic, auditiv, vizual, surdocecitate, asociate.

Centrul Asociației Speromax oferă servicii pentru persoane cu handicap cu scleroză multiplă, boala Parkinson, scleroză laterală amiotrofică, hemipareză, tetrapareză, parapareză, atrofie musculară spinală.

Direcția de Asistență Socială a încheiat contracte de prestări servicii sociale cu cele două asociații (pentru 20, respectiv 30 beneficiari), dat fiind că nu există serviciu propriu.

În municipiu sunt 3003 persoane cu handicap, dintre care:

  • 184 cu handicap grav
  • 801 cu handicap grav ce beneficiază de serviciile unor asistenți personali (760 sunt beneficiari ai DAS, cu asistent persona angajat sau indemnizație lunară)
  • 2018 persoane cu grad de handicap accentuat, mediu sau ușor.

Prin urmare, s-a propus finanțarea proiectului pentru înființarea noului serviciu social: centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.