Embargo asupra petrolului rusesc: Ursula von der Leyen vorbește de „progrese” după discuțiile cu Viktor Orban

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că s-au înregistrat „progrese” după o întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban pe tema „securității energetice”, în timp ce Budapesta blochează un embargo propus de UE asupra petrolului rusesc, potrivit AFP.

Viktor OrbanFoto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

Întâlnirea celor doi lideri „a ajutat la clarificarea unor puncte privind sancțiunile și securitatea energetică” pentru Ungaria, a declarat von der Leyen pe Twitter.

„Am făcut progrese, dar este nevoie de mai mult”, a adăugat ea, anunțând o viitoare videoconferință „cu alți actori din regiune” pentru „a consolida cooperarea regională în domeniul infrastructurii petroliere”.

Cina de lucru a avut loc la Mănăstirea Carmelitană din Budapesta, unde se află biroul premierului naționalist.

Țară fără ieșire la mare, dependentă de achizițiile de hidrocarburi din Rusia, Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanții privind aprovizionarea sa cu energie pentru a accepta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv oprirea achizițiilor de petrol rusesc.

„Am făcut progrese, aș spune chiar că am reușit să facem un mic pas înainte, dar avem încă nevoie de multe discuții pentru a schimba poziția europeană, pentru că nu ne putem permite să facem poporul ungar să plătească pentru costurile acestui război”, a reacționat șeful diplomației ungare Peter Szijjarto, într-o înregistrare video postată pe Facebook după întâlnire.

„În forma sa actuală, proiectul „ar echivala cu aruncarea unei bombe atomice asupra economiei Ungariei” și „ar pune în pericol securitatea noastră energetică”, a insistat el.

„Atâta timp cât Comisia Europeană nu oferă o soluție la aceste probleme, Ungaria nu poate susține, în mod evident, această nouă rundă de sancțiuni”, care necesită unanimitatea tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.