Dacian Cioloș și-a dat demisia din USR și înființează partid nou alături de alți patru europarlamentari

O decizie definitivă a fost dată în cazul unei agenții de turism din Alba Iulia, care a vândut peste 600 de vacanțe fictive. După ce cauza a fost judecată în primă instanță, dosarul s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, unde de curând magistrații au luat o sentință definitivă. 

Faptele s-au petrecut pe o perioadă de 4 ani mai exact între anii 2013 – 2018. Potrivit rechizitoriului, agenţia de turism din Alba Iulia a emis în fals 632 de facturi privind vânzarea unor pachete turistice şi 634 de chitanţe aferente acestora, cunoscând că înscrisurile nu sunt conforme cu realitatea, pentru ca angajaţi ai mai multor societăţi să beneficieze de decontarea presupuselor cheltuieli ocazionate de aceste concedii de odihnă.

După ce au intrat pe fir procurorii, agenţia a stornat toate facturile eliberate în fals. Firma şi două angajate, dintre care una este administrator, au fost trimise în judecată, potrivit adevărul.ro.

Inculpatele au stornat aceste facturi sau a emis alte facturi cu valori negative, prin 643 de facturi şi 670 de dispoziţii de plată către casierie care atestă în mod neadevărat faptul că s-au restituit clienţilor încasările pentru servicii neprestate. Prejudiciul total cauzat de angajaţi este în cuantum total de 1.891.553,28 lei, din care în faza de urmărire penală s-a recuperat suma de 1.625.850,78 lei”, se mai susţine în rechizitoriu.

Vacanțe fictive: Cine au fost părți civile în dosar

Părţi civile în cauză au fost 10 dintre cele mai mari societăţi din domeniul energiei, respectiv Romgaz, Transgaz, E-On, Delgaz Grid, Electrica Transilvania Sud, Electrica Serv, Direcţia Silvică Alba, care le decontează angajaţilor sumele pentru concedii.

În final, persoana juridică a fost condamnată la plata unei amenzi penale totale în valoare de 138.000 de lei. Una dintre angajate, administrator al societăţii, a primit 2 ani de închisoare, iar celalaltă – 1 an de închisoare, ambele pedepse fiind suspendate pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Atât firma, cât şi cele două inculpate ar mai trebui să plătească, în solidar, suma de aproximativ 90.000 de lei, daune materiale reprezentând prejudiciu nerecuperat. De asemenea, au mai fost obligate la plata unor cheltuieli judiciare în valoare de 74.900 de lei. Zeci de angajaţi ai societăţilor păgubite au fost trimişi anterior în judecată pentru înşelăciune. Majoritatea au primit fie amendă administrativă, fie condamnări cu amânarea aplicării pedepsei.

„Inculpata (agenţia de turism – n.r.) a contribuit la inducerea în eroare a persoanelor vătămate prin emiterea unor facturi şi chitanţe pentru servicii turistice fictive, pe care clienţii societăţii le-au depus la societăţile angajatoare în vederea obţinerii decontării sumei maxime sau a unei sume cât mai apropiată de suma maximă la care aveau dreptul, participând astfel la crearea unor prejudicii în patrimoniile în dauna persoanelor vătămate.

Vacanțe fictive: Pachete turistice cu prețuri umflate

În acest mod, angajaţii au obţinut foloase patrimoniale injuste de la societăţile angajatoare. Ulterior, fiindu-le solicitată revenirea la agenţia de turism pentru întocmirea facturilor şi chitanţelor de stornare fictivă a sumelor presupus încasate iniţial, majoritatea angajaţilor au achiziţionat alte pachete turistice, la preţuri mult mai mici”, se menţionează în hotărârea instanţei, citat de repoterii adevărul.ro.

Administratorul agenţiei de turism a susţinut că o astfel de practică ar fi fost normalizată în rândul agenţiilor de turism la nivel naţional şi că doar a dorit să ajute oamenii, declaraţii respinse de instanţă.

”Nu poate fi primit nici argumentul că banii obţinuţi de autorii infracţiunilor de înşelăciune făceau parte dintr-un buget destinat acestora, de vreme ce sumele sau părţi din sumele efectiv obţinute de către aceştia nu vizau situaţii reale, ci unele fictive, fiind evident că societăţile angajatoare nu au avut intenţia asigurării unor sume de bani pentru acoperirea unor nevoi iluzorii ale angajaţilor lor”, se mai precizează în documentul citat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.