„Curajosul popor al Ucrainei” a câștigat în 2022 Premiul Saharov decernat de UE pentru libertate de gândire

„Curajosul popor al Ucrainei reprezentat de preşedintele său, liderii aleşi şi societatea civilă” este câştigătorul din acest an al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, a anunţat miercuri Parlamentul European, potrivit Reuters și Agerpres.

Familie in metroul din KievFoto: Daniel Leal / AFP / Profimedia Images

Decizia a fost luată de Conferinţa Preşedinţilor, format din preşedinta PE şi liderii grupurilor politice, fiind anunțată miercuri de Roberta Metsola.

Curajosul popor al Ucrainei reprezentat de preşedintele său, liderii aleşi şi societatea civilă a fost nominalizat de Partidul Popular European.

Războiul de agresiune rus neprovocat împotriva Ucrainei, pornit în februarie 2022, are costuri enorme pentru poporul ucrainean: vieţi pierdute, oraşe şi sate distruse. Ucrainenii luptă pentru a-şi apăra căminele, suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială, dar ei luptă zi de zi şi pentru libertate, democraţie, stat de drept şi pentru valorile europene, se arată în nominalizare.

Ceremonia de înmânare a distincţiei se va desfăşura în hemiciclul de la Strasbourg pe 14 decembrie.

Ceilalţi finalişti au fost Julian Assange, unul dintre activiştii din spatele asociaţiei WikiLeaks şi Comisia pentru adevăr din Columbia.

Premiul anual Saharov pentru libertate de gândire este acordat începând cu 1988 persoanelor şi organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului şi disidentului sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 euro.

Anul trecut premiul a fost acordat opozantului rus Aleksei Navalnîi, pentru lupta sa contra corupţiei şi abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.