Criză politică în Bulgaria: Premierul desemnat a propus un guvern tehnocrat, dar problema e în Parlament

Premierul desemnat al Bulgariei, Nikolay Gabrovski, din partea partidului de centru-dreapta GERB, a propus luni formarea unui guvern tehnocrat pentru a scoate țara balcanică din impas, dar se confruntă cu dificila misiune de a găsi susținere într-un parlament unde nu are majoritate, transmite Reuters.

BulgariaFoto: Elitsa Lambova / Alamy / Profimedia Images

GERB a câștigat alegerile anticipate din 2 octombrie, al patrulea scrutin în 18 luni, dar nu a reușit până acum să obțină sprijinul majorității pentru un guvern tehnocrat care să fie condus de Gabrovski.

Eșecul formării unui guvern normal ar îngreuna planurile Bulgariei de a adera la zona euro în 2024, care i-ar aduce miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE.

De asemenea, i-ar îngreuna eforturile de a elabora un buget corespunzător pentru 2023, în contextul unei inflații ridicate și al unei încetiniri economice iminente.

Analiștii politici spun că șansele formării unui guvern condus de GERB, chiar și tehnocrat, rămân reduse. Aceștia văd un posibil acord doar asupra unui guvern sub conducerea unui alt partid, pe termen limitat – sau un nou scrutin anticipat în primăvară.

„Principalul meu obiectiv va fi de a reduce tensiunile…, dar mai ales ca noi să acționăm împreună și să scoatem Bulgaria din criza în care se află. Sunt încrezător că miniștrii propuși sunt capabili să facă acest lucru”, i-a spus Gabrovski președintelui Rumen Radev atunci când și-a prezentat luni propunerea de cabinet.

GERB l-a propus ca prim-ministru pe Gabrovski, un neurochirurg în vârstă de 51 de ani fără experiență politică, în încercarea de a obține sprijin politic. Dar patru din cele șapte partide politice din parlament au declarat că nu îl vor susține.

Partidul anti-corupție PP și Bulgaria Democratică, precum și socialiștii, care acuză GERB că nu a reușit să combată corupția generalizată în timpul deceniului în care a fost la guvernare, au spus că nu vor susține un cabinet sub mandatul GERB.

Radev a declarat că va cere parlamentului să voteze cabinetul propus de Gabrovski săptămâna aceasta.

În cazul în care GERB eșuează în Parlament mai pot exista două încercări de formare a unui guvern. Dacă nici acestea nu reușesc, președintele trebuie să convoace un scrutin anticipat în cel mult două luni.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.