Coreea de Nord anunță un test de succes pentru „dezvoltarea unui nou tip de armă strategică”

Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes un „motor cu combustibil solid de mare putere” ce ar permite lansarea mai rapidă a rachetelor balistice.

Kim Jong UnFoto: STR / AFP / Profimedia

Supervizat de liderul nord-coreean Kim Jong Un, testul efectuat joi „a oferit o garanţie ştiinţifică şi tehnologică pentru dezvoltarea unui nou tip de armă strategică”, potrivit unui comunicat în engleză difuzat de KCNA, agenția de presă de stat.

Imaginile testului efectuat la baza de lansare a sateliţilor Sohae din Tongchang-ri (nord-vest), îl arată pe liderul nord-coreean urmărind tirul static al motorului, din care ieşeau flăcări galbene strălucitoare.

În ciuda sancţiunilor internaţionale, Phenianul continuă să-şi consolideze arsenalul militar, mai ales rachetele balistice intercontinentale (ICBM).

În prezent, toate sunt cu combustibil lichid şi Kim Jong Un a făcut anul trecut din motoarele cu combustibil solid o prioritate strategică pentru a evolua spre proiectile mai avansate.

Rachetele cu combustibil lichid sunt mai dificil de utilizat şi necesită mai mult timp de pregătire, potrivit analiştilor.

Mai încete, ele sunt de asemenea mai uşor de reperat şi distrus de inamic.

Dimpotrivă, proiectilele cu combustibil solid sunt „mai mobile, mai rapide de lansat şi de ascuns, precum şi de utilizat în timpul unui conflict”, spune Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ehwa din Seul.

Potrivit acestuia, desfăşurarea acestei noi tehnologii ar face arsenalul nuclear al Coreei de Nord „mai periculos”.

Anul acesta, Kim Jong Un a decretat nuclearizarea Coreei de Nord ca „ireversibilă”, exprimându-şi dorinţa de a deţine cel mai puternic arsenal nuclear din lume.

Rachetele balistice intercontinentale cu combustibil solid, lansate de pe uscat sau mare, ar face de asemenea parte din acest arsenal.

Phenianul a efectuat o serie de teste militare fără precedent în acest an, inclusiv lansarea în noiembrie a celei mai avansate ICBM până în prezent.

Seulul şi Washingtonul avertizează de luni de zile cu privire la posibilitatea unui nou test nuclear al Coreei de Nord. Ar fi al şaptelea din istoria ei. (Sursa: Agerpres)

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.