Am o veste foarte bună pentru producătorii locali, fermieri și deopotrivă consumatori. Proiectul de lege privind lanțul scurt de aprovizionare cu alimente, pe care mi l-am asumat în campania electorală, a fost depus în Parlament.
În linii mari, acesta prevede obligativitatea achiziționării a produselor alimentare, din surse locale, de către instituțiile statului în care se prepară ori servesc mâncăruri gătite/produse alimentare. Astfel, unități precum spitale, unități de învățământ cu bloc alimentar, internate, cantine publice, unități militare, penitenciare etc. vor achiziționa alimente ori produse alimentare procesate, cu prioritate, din județul Alba, dacă își desfășoară activitatea pe raza județului Alba.
Doar dacă produsele alimentare nu se găsesc în județul Alba, acestea vor fi achiziționate din județele vecine transilvănene ori din alte zone ale României, ținându-se cont de proximitate. Produsele alimentare pot fi importate din alte țări, în cazul procedurilor de licitație, doar dacă nu se regăsesc pe piața românească.
Am inițiat și promovat acest proiect de lege împreună cu colegii parlamentari social-democrați și mă bucur că a intrat în linie dreaptă.
Lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente înseamnă vânzarea de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. Am spus, încă din primele rânduri ale acestui text, că este o veste bună pentru fermieri dar și pentru producătorii locali deoarece ei vor putea să își valorifice mai bine marfa, dar și pentru consumatori, întrucât ei vor beneficia de produse românești sănătoase, de calitate superioară, proaspete și gustoase.
Am fost mâhnit când părinții îmi spuneau că elevii primesc, la școală, mere din Polonia, iar merele noastre putrezeau în lipsa unei piețe de desfacere. Banii românești, alocați instituțiilor publice, trebuie cheltuiți, cu prioritate, pe produse românești. Doar în acest fel ne putem dezvolta ca țară și susținem coerent economia locală și pe cei care produc în România.
Am promovat, prin diverse campanii, în ultimii ani, achiziționarea produselor românești de la producătorii locali, din Alba Iulia și comunele învecinate. Dar nu doar consumatorii trebuie să cumpere de la ”ai noștri”, ci și instituțiile statului.
Lanțul scurt de aprovizionare reprezintă prioritate națională pentru securitatea alimentară a României și se realizează potrivit Strategiei europene ”De la fermă la consumator”. Inclusiv directivele Uniunii Europene prevăd achiziționarea de produse alimentare din propria țară. Dacă aducem, spre exemplu, roșii din Spania nu facem altceva decât să poluăm atmosfera (prin transport), să consumăm mai multă energie umană și materială (motorină și alte consumabile), să importăm inflație și să susținem economia acelei țări.
Traseul de la fermă la furculiță trebuie să fie cel mai scurt, dar și un răspuns la provocările globale privind asigurarea necesarului de alimente. Mulțumesc colegilor mei parlamentari social-democrați, liderului de grup al senatorilor PSD, Radu Oprea și președintelui Marcel Ciolacu, pentru că promovează si susțin producătorii si produsele din România!
Senator PSD de Alba,
Călin Gheorghe Matieș
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.