Comisia din Congresul SUA care investighează revolta de la Capitoliu va recomanda trei acuzaţii penale împotriva lui Donald Trump

Comisia din Congresul SUA care investighează revolta de la Capitoliu, din ianuarie anul trecut, va recomanda impunerea a trei acuzaţii penale împotriva lui Donald Trump, între care acuzaţia de insurecţie, fără precedent pentru un fost preşedinte american.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI

Comitetul restrâns al Camerei Reprezentanţilor urmează să îşi publice raportul final săptămâna viitoare, informează sâmbătă BBC, citat de News.ro.

Susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Congresul pe 6 ianuarie 2021, în încercarea de a opri certificarea lui Joe Biden ca preşedinte.

Departamentul de Justiţie, care investighează deja rolul lui Donald Trump în tulburări, nu este obligat să ia în considerare sesizările de la nicio comisie din Congres.

Trump neagă că ar fi comis vreo faptă ilegală.

Vineri, purtătorul său de cuvânt, Steven Cheung, a afirmat într-un comunicat: „Comitetul ne-selectat pentru evenimentele din 6 ianuarie a organizat procese spectacol ale partizanilor (mişcării) Never Trump, care sunt o pată în istoria acestei ţări”.

Acuzațiile

Comitetul restrâns este programat să ţină şedinţa finală luni, când vor fi dezvăluite acuzaţiile.

Pe lângă insurecţie, potrivit diverselor publicaţii americane, comisia va sugera ca Trump să fie acuzat de obstrucţionarea unei proceduri oficiale şi de conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite.

Cei nouă membri ai comisiei ar urma să aprobe raportul final, care include opt capitole, bazându-se pe interviuri cu peste 1.000 de martori, şi să îl transmită Departamentului de Justiţie (DoJ).

Raportul complet va fi făcut public miercuri, a declarat preşedintele Bennie Thompson, un democrat din Mississippi, care conduce comitetul restrâns. Congresmena din California Zoe Lofgren, un alt membru al comisiei, a declarat vineri pentru CNN că parlamentarii „au fost foarte atenţi în elaborarea acestor recomandări [de acuzare] şi în legarea lor de faptele pe care le-am descoperit”.

Comitetul restrâns al Camerei a susţinut că Trump a răspândit afirmaţii despre care ştia că erau false despre furtul alegerilor prezidenţiale din 2020, înainte de a face presiuni pe oficialii de stat, Departamentul de Justiţie şi propriul său vicepreşedinte pentru a ajuta la subminarea înfrângerii sale.

Comisia îl acuză că a instigat revolta Capitoliului într-o încercare ultimă de a rămâne la putere.

Procuror special

DoJ investighează deja acţiunile preşedintelui republican de atunci, în jurul revoltei.

La şapte zile după atacul asupra Congresului, Camera Reprezentanţilor l-a pus sub acuzare pe Trump pentru a doua oară, pe motiv de incitare la insurecţie.

Trump, care este singurul preşedinte care a fost pus sub acuzare de două ori în vederea demiterii, a fost achitat de Senatul SUA.

Luna trecută, procurorul general Merrick Garland a numit un fost procuror pentru crime de război pentru a decide dacă Trump ar trebui să fie urmărit penal.

Jack Smith are sarcina de a determina dacă candidatul la preşedinţia din 2024 ar trebui să fie judecat pentru manipularea greşită a datelor clasificate care au fost recuperate în timpul unei percheziţii FBI la proprietatea lui Trump din Florida, în august, sau pentru încurajarea atacului violent de la Capitoliu de pe 6 ianuarie 2021.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.