Bolsonaro anunță un plan social de 30 de miliarde de dolari în plin an electoral

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, care doreşte să fie reales în acest an, a anunţat joi un plan vizând să injecteze peste 150 de miliarde de reali (30 de miliarde de dolari) în economie, în special pentru persoanele cele mai defavorizate, notează AFP citată de Agerpres.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Programul urmăreşte „să crească puterea de cumpărare a brazilienilor, mai ales a celor cu venituri mici”, a declarat preşedinţia într-un comunicat.

Măsurile includ plata în avans a unui supliment de salariu (a 13-a lună) pentru pensionari, autorizarea de utilizare a resurselor unui fond de garantare a lucrătorilor rezervat cazurilor de concediere sau situaţii excepţionale şi facilitarea accesului la credite.

Acest lucru ar trebui să injecteze „mai mult de 150 de miliarde de reali în economia ţării”, a afirmat guvernul.

La putere din ianuarie 2019, preşedintele de extremă dreapta suferă o erodare puternică a popularităţii sale, parţial din cauza gestionării pandemiei care a făcut deja peste 655.000 de morţi în Brazilia, dar mai ales din cauza inflaţiei ridicate.

În februarie, rata inflaţiei a fost de 10,54%, cu consecinţă o reducere a puterii de cumpărare a salariilor, în special pentru cei mai săraci. Războiul din Ucraina a agravat situaţia, provocând o creştere a preţului internaţional al petrolului şi derivatelor acestuia.

În faţa acestei situaţii, compania publică braziliană Petrobras a anunţat săptămâna trecută o creştere cu 18,8% a preţului la benzină şi cu 24,9% a celui al motorinei, măsură aspru criticată de Jair Bolsonaro.

Preşedintele va candida pentru un al doilea mandat în octombrie, probabil împotriva fostului preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), favorit în sondaje.

Pentru a încerca să frâneze creşterea preţurilor, Banca centrală a Braziliei a majorat din nou dobânda în această săptămână la 11,75%, valoarea sa cea mai ridicată din aprilie 2017. Cea mai mare economie a Americii Latine a depăşit o scurtă recesiune în ultimul trimestru şi a încheiat 2021 cu o creştere de 4,6% faţă de 2020, când a suferit cel mai mare impact al pandemiei de coronavirus.

Dar pentru 2022, prognozele sunt pentru o creştere de doar 0,49%, mai scrie AFP.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.