Armata ucraineană revendică o nouă lovitură devastatoare asupra trupelor rusești: 500 de ruși morți sau răniți

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că aproximativ 500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-o lovitură în apropiere de Ciulakivka, un oraș din regiunea Herson din sudul Ucrainei, în ajunul Anului Nou, potrivit CNN.

Sistem HIMARSFoto: U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia Images

„Inamicul continuă să sufere pierderi. A fost confirmat faptul că, pe 31 decembrie, Forțele de Apărare ucrainene au lovit o fortăreață inamică de trupe și echipamente în apropiere de Ciulakivka, regiunea Herson. Aproximativ 500 de soldați inamici au fost răniți și uciși”, a declarat Statul Major General.

Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene din sud, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Aceasta este una dintre realizările noastre în această direcție a frontului”.

„Vor fi mai multe, deoarece identificăm locațiile inamicului”, a spus ea despre presupusa lovitură.

Un blogger militar rus susține spusele ucrainenilor

Informația nu a putut fi verificată din surse independente, iar Moscova nu a comentat public spusele ucrainenilor.

Cu toate acestea, un blogger de război rus foarte citit, cunoscut sub numele de „Operațiunea Z”, a declarat marți, într-o postare pe Telegram, că „nu se poate nega f***ing” că Ucraina vizează acum cazărmi și alte fortărețe ale trupelor rusești cu HIMARS.

El a inclus Ciulakivka în lista de lovituri asupra trupelor rusești despre care a spus că au avut loc în decembrie.

Aceasta vine după ce atât autoritățile rusești, cât și cele ucrainene au recunoscut o lovitură care a avut loc imediat după miezul nopții de Anul Nou la un internat care găzduiește recruți ruși în Makiivka, în regiunea Donețk.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut luni atacul de la Makiivka și a afirmat că 63 de militari ruși au murit, ceea ce ar face ca acesta să fie unul dintre cele mai mortale episoade individuale din război pentru forțele Moscovei.

Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu zecilor de recruți ucişi într-un bombardament în estul Ucrainei, un şoc care a declanşat un val de critici împotriva armatei ruse, mai mulți bloggeri militari ruși contestând bilanțul oficial al Ministerul rus al Apărării, informează AFP.

Aceste pierderi, printre cele mai grele suferite de Moscova în timpul unui singur atac de la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, au suscitat un şoc în Rusia, precum şi o avalanşă de critici din partea comentatorilor naţionalişti, altfel favorabili intervenţiei militare.

Bilanțul oficial, contestat de bloggerii militari ruși

Mai mulţi comentatori ruşi pro-război, foarte urmăriţi pe reţelele sociale, contestau de asemenea bilanţul de 63 de morţi, subestimat în opinia lor.

Semion Pegov, un celebru blogger militar rus, care în urmă cu doar câteva săptămâni a primit un premiu din partea preşedintelui Vladimir Putin, a postat marţi dimineaţă pe canalul său Telegram un videoclip de cinci minute în care discută despre ceea ce el numeşte „tragedia de la Makiivka”.

„În ciuda declaraţiei oficiale a Ministerului Apărării, numărul exact al victimelor este încă necunoscut”, a declarat Pegov în videoclip.

„În măsura în care putem avea încredere în propriile noastre surse care lucrează la locul unde s-a întâmplat această tragedie, în acest moment ei încă mai caută în moloz. Şi, din păcate, numărul victimelor acestei tragedii – un atac cu rachete HIMARS asupra clădirii în care erau cazaţi atât militari nou mobilizaţi, cât şi militari în activitate, inclusiv din Garda Naţională – ar putea fi mai mare”, spune Semion Pegov.

Armata ucraineană susţine că aproximativ 400 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 300 au fost răniţi şi spune că numărul exact este „în curs de clarificare”. În orice caz, acest atac ar reprezenta una dintre cele mai grele pierderi suferite de forţele ruseşti în acest război.

Pegov nu este singurul care pune sub semnul întrebării versiunea oficială a Rusiei. Igor Ghirkin, un fost oficial din autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Rusia, a sugerat luni că numărul morţilor şi al răniţilor ar putea ajunge la sute.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.