Armata germană are o capacitate limitată de a contribui în cadrul NATO (raport)

Armata germană (Bundeswehr) are carenţe logistice care o împiedică în prezent să-şi îndeplinească misiunile încredinţate în cadrul NATO, relevă un raport clasificat despre care a scris marţi săptămânalul german Der Spiegel, relatează Agerpres.

Soldati germaniFoto: Oleg Zabielin / Panthermedia / Profimedia Images

Raportul, elaborat de Ministerul german al Apărării şi care conform aceleiaşi publicaţii va fi dezbătut miercuri de comisia de apărare a parlamentului federal, admite că în special capacitatea Bundeswehr-ului de a consolida flancul estic al NATO este „parţial restrânsă”.

De exemplu, armata germană nu este în măsură să furnizeze forţe de artilerie grupului de luptă al NATO desfăşurat în Lituania şi nici să garanteze apărarea completă a acestuia cu bateriile Patriot. Există de asemenea deficienţe la capitolul telecomunicaţii, întrucât lipsesc dispozitivele digitale securizate în faţa tentativelor inamice de interceptare.

Contribuţia germană la forţa NATO de reacţie rapidă (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) pentru anul viitor este de asemenea limitată de întârzierea implementării proiectelor de digitalizare, mai relevă raportul.

Acesta semnalează şi deficienţe în apărarea inclusiv a spaţiului aerian al Germaniei, întrucât sistemele radar sunt învechite şi, deşi funcţionale, ele sunt predispuse defecţiunilor.

Germania și bugetul pentru Apărare

Potrivit Der Spiegel, ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, a cerut în concluziile raportului creşterea mai rapidă a cheltuielilor militare.

„Carenţele de personal, de echipament militar, de infrastructură şi de piese de schimb şi muniţii rezultate după decenii de subfinanţare structurală nu pot fi rezolvate dintr-o trăsătură de condei”, a rezumat Lambrecht.

Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută că poate promite doar începând din anul 2025 atingerea ţintei NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Apărării, motivând că este frânat în îndeplinirea acestui obiectiv de capacităţile industriei de armament.

Alocarea către Apărare a 2% din PIB fusese stabilită de guvernul cancelarului Olaf Scholz chiar pentru exerciţiul financiar al anului în curs, conform angajamentului asumat în cadrul NATO, a confirmat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al executivului german, Steffen Hebestreit.

Dacă această ţintă va fi atinsă anul viitor rămâne o chestiune „deschisă”, dar în orice caz Germania este „hotărâtă (…) să atingă obiectivul celor 2% în cursul acestei legislaturi”, care se încheie în anul 2025, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.