Alexandru Rafila, precizări despre cine poate lua iodură de potasiu

România va avea în 2 – 3 săptămâni cantitatea necesară de iodură de potasiu, spune ministrul Sănătății. Rafila declară că iodura de potasiu nu este un panaceu universal și precizează de către cine poate fi utilizată.

„Iodura de potasiu este o substanță chimică care se poate administra în situația unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu, (…) dar toată lumea trebuie să înțeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal.

Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide și nu după vârsta de 40 de ani, și ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiații, nu cu existența iodului”, a spus, luni seara, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Acesta afirmă că iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv.

„În niciun caz nu trebuie luat preventiv cum foarte multă lume crede, unii cred că au și început să ia, n-are rost, este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe fără recomandare medicală și la persoane care chiar nu au nevoie pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide”, a adăugat ministrul Sănătăţii la România TV.

Acesta spune că autoritățile vor asigura stocul necesar.

„Vom asigura împreună cu Agenția Națională a Rezervelor de Stat și cu Antibiotice Iași o cantitate suficientă, estimată de Institutul Național de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim inițial la DSP-uri, ulterior la primării. (…) Noi ne facem treaba, începând de mâine producția se face, deci este clar că într-un interval de circa 2-3 săptămâni o să avem o cantitate suficientă încât să putem să o distribuim în toată țara”, a mai spus ministrul Sănătății.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.