Actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol – proiect de lege în dezbaterea Parlamentului

Comisia Juridică a dat luni un raport favorabil unui proiect de lege care majorează pedepsele pentru cei care întrețin relații sexuale cu minorii forțați să se prostitueze, dar și pentru pornografia infantilă.

Sculptura cu un copil abuzat, adusa de Comunitatea Declic Foto: AGERPRES

Mai exact, proiectul de lege prevede că actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol și pedepsit cu închisoarea de la 7 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Proiectul de lege a fost adoptat la inițiativa societății civile. Comunitatea Declic a adus în Parlament, în fața sălii Comisiei Juridice din Parlament, o statuie care reprezintă suferința unui copil abuzat sexual.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților din sesiunea următoare, mai exact luna februarie. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Un fenomen în mare parte ascuns în România

Violența sexuală asupra minorilor în România rămâne un fenomen în mare parte ascuns.

  • În ultimii 8 ani, 1.885 de fete și 202 băieți au fost victime ale infracțiunilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, în care autorul era un membru de familie.
  • În peste 91% dintre cazurile raportate la poliție, agresorii adulți au fost bărbați. Însă mulți agresori sexuali sunt și din afara familiei.
  • În primele 6 luni ale anului 2022 au fost înregistrate 2.658 de sesizări penale privind acte sexuale cu minori, 872 de sesizări de agresiune sexuală, 1951 de sesizări de viol (IGPR, 2022) în afara relațiilor de familie.
  • În anul 2021 au fost înregistrate în evidența medicilor de familie 631 de minore însărcinate cu vârsta sub 15 ani și 7800 de gravide cu vârsta între 15 și 19 ani (INSP, 2022.)
  • În anul 2020, au fost înregistrate 668 de mame minore cu vârsta sub 15 ani, în 143 de cazuri tații aveau vârste între 20 și 39 de ani, iar în 392 de cazuri vârsta tatălui este nedeclarată.
  • În 2019, au fost înregistrate 753 de mame minore cu vârsta sub 15 ani, în 191 de cazuri tații aveau vârste între 20 și 64 de ani, iar în 353 de cazuri vârsta tatălui nu a fost declarată (INSSE, 2021).

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.