65.000 de persoane i-au adus luni un ultim omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea

Zeci de mii de credincioşi s-au adunat luni la Bazilica Sfântul Petru din Roma pentru a se reculege la rămăşiţele pământeşti ale fostului papă Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani şi ale cărui funeralii vor fi oficiate joi de succesorul său, Papa Francisc, relatează News.ro citând AFP.

Fostul papa Benedict al XVI-leaFoto: Alessandro Serrano’/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un şir lung de oameni au stat la coadă toată ziua în Piaţa Sfântul Petru, înconjurată de colonada lui Bernini, în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai presei şi a 1.000 de membri ai forţelor de ordine.

La ora locală 19.00 (20.00, ora României), când uşile uriaşei bazilici s-au închis, Vaticanul a numărat participarea a 65.000 de persoane.

Credincioşii îşi vor putea aduce din nou omagiile marţi şi miercuri, între orele locale 07:00 şi 19:00 (8.00 şi 20.00, ora României).

Faces of the faithful – with a revered silence, pilgrims file into St. Peter’s Basilica to see, honor, and pray before the body of the late Pope Emeritus Benedict XVI before he is laid in his final resting place. pic.twitter.com/7YE7k6v2hB

— Vatican News (@VaticanNews) January 2, 2023

„Mi s-a părut normal să vin să-i aduc un omagiu după tot ceea ce a făcut pentru Biserică”, a declarat pentru AFP sora Anna-Maria, o călugăriţă italiană.

„A fost un mare papă, profund şi unic”, a spus Francesca Gabrielli, care a venit special din Toscana şi a apreciat „atmosfera de reculegere” din bazilică.

Trupul fostului cardinal Joseph Ratzinger se află în faţa altarului principal al bisericii, depus pe un catafalc acoperit cu pânză şi flancat de două gărzi elveţiene în ţinută de gală. Regretatul papă este îmbrăcat în roşu – culoarea doliului papal -, are o mitră albă cu o bandă aurie şi ţine în mână un rozariu şi un crucifix.

Credincioşii şi turiştii s-au putut reculege pentru câteva momente – fără să se oprească – în faţa catafalcului. Cei mai mulţi au făcut fotografii cu smartphone-urile, alţii s-au rugat şi şi-au făcut semnul crucii.

Printre primii vizitatori, înainte ca biserica să fie deschisă publicului, s-au numărat premierul italian Giorgia Meloni şi preşedintele Sergio Mattarella. Cel mai apropiat consilier al lui Benedict, arhiepiscopul Georg Ganswein, a luat loc în prima bancă, alături de familia lui Benedict şi de medicii care l-au îngrijit în ultimele sale zile. După câteva ore, aceştia s-au ridicat pentru a se ruga în faţa trupului, iar Ganswein a rămas pentru a primi condoleanţe din partea vizitatorilor.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.